Składniki:
- 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa…)
- pieprz i sól do smaku
- oliwa
- zioła prowansalskie
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można osznurować) dodać obraną i pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury165 stopni C przez 150 minut co jakiś czas polewając wydzielającym się sosem. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek obficie posypany tymiankiem, przykryć filią aluminiową i pozwolić aby mięso „doszło” przez 15 minut. Powstały sos po usunięciu ziela angielskiego i liścia laurowego przetrzeć przez sito lub zmiksować, ewentualnie zagęścić mąką. Podawać z piure ziemniaczanym, buraczkami, kapustą. Polecam, pychota.