Składniki:
-
- 4 grube befsztyki wołowe
- ¾ szklanki sosu do befsztyków (rostbef, polędwica)
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Mięso szybko umyć, osuszyć, lekko rozbić dłonią. Sos do befsztyków wymieszać z sokiem z limonki i 1 łyżeczką papryki. Tak przygotowaną mieszanką polać befsztyki, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Befsztyki obsączyć z nadmiaru marynaty i piec na opiekaczu lub specjalnej żebrowanej patelni. Czas pieczenia pozostawiam indywidualnym upodobani ą W międzyczasie masło dokładnie wymieszać z 2 łyżeczkami papryki. Na upieczonym befsztyku kłaść porcję przygotowanego masła i podawać z jarzynami z wody, ziemniakami piure itp. Tak przyrządzony befsztyk jest piekielnie ostry można więc ograniczyć ilość ostrej papryki lub zrezygnować z niej w maśle, w tym przypadku możemy ją zastąpić posiekanym czosnkiem, koperkiem czy szczypiorkiem. Polecam, pychota.