Składniki:
- 2 kg wołowiny bez kości z udźca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Ostrym wąskim nożem wykonać w mięsie nacięcia, wypełnić je czosnkiem. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem i sosem sojowym, odstawić na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wołowinę umieścić w naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika, piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec w zależności jaki chcemy uzyskać stopień wypieczenia od 152 do 200 minut. W czasie pieczenia mięso należy często polewać powstającym sosem. Po upieczeniu mięso odstawić na 15 minut i kroić plastry w poprzek włókien mięśniowych. Jeśli chcemy podać pieczeń z sosem należy powstały podczas pieczenia sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą, a smak skorygować ulubionymi przyprawami.