Składniki:
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 1 kostka bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mielonej gorczycy
- 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
- pieprz czarny grubo mielony
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W miseczce rozgnieść kostkę bulionową, dodać około ½ szklanki wody, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i mieloną gorczycę, wymieszać. Tak przygotowanym „ciastem” dokładnie nasmarować mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć polędwicę, obłożyć ćwiartkami cebuli. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, wstawić mięso i piec przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i dopiec przez 45 do 60 minut zależnie jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać . Podczas pieczenia polewać mięso powstającym sosem. Upieczoną polędwicę wyłożyć na półmisek, odstawić na 15 minut aby odpoczęła, kroić w poprzeczne plastry i podawać. Jako dodatek serwujemy pieczone ziemniaki i ulubioną jarzynkę. Jeśli chcemy polędwice podąć z sosem, to pozostały z pieczenia sos i cebulę miksujemy, przecedzamy przez sito i zagęszczamy mąka rozmieszaną w zimnej wodzie, lub jeśli chcemy sos uszlachetnić mąka rozmieszaną w czerwonym winie. Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i podajemy w sosjerce. Polecam, pychota.