Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wołowa w gorczycowej skórce

Składniki:

    • 1,5 kg polędwicy wołowej
    • 1 kostka bulionu wołowego
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki mielonej gorczycy
    • 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
    • pieprz czarny grubo mielony


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W miseczce rozgnieść kostkę bulionową, dodać około ½ szklanki wody, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i mieloną gorczycę, wymieszać. Tak przygotowanym „ciastem” dokładnie nasmarować mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć polędwicę, obłożyć ćwiartkami cebuli. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, wstawić mięso i piec przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i dopiec przez 45 do 60 minut zależnie jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać . Podczas pieczenia polewać mięso powstającym sosem. Upieczoną polędwicę wyłożyć na półmisek, odstawić na 15 minut aby odpoczęła, kroić w poprzeczne plastry i podawać. Jako dodatek serwujemy pieczone ziemniaki i ulubioną jarzynkę. Jeśli chcemy polędwice podąć z sosem, to pozostały z pieczenia sos i cebulę miksujemy, przecedzamy przez sito i zagęszczamy mąka rozmieszaną w zimnej wodzie,  lub jeśli chcemy sos uszlachetnić mąka rozmieszaną w czerwonym winie. Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i podajemy w sosjerce. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *