Lubisz musli, ale preferujesz zdrowe, bez dodatków chemicznych, produkty polecam mój sposób na domowe musli
Składniki:
-
- 6 szklanek płatków owsianych
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów
- 1 szklanka suszonych owoców – rodzynki ciemne i jasne, rozdrobnione morele i figi
- ½ szklanki oleju
- ½ – ¾ szklanki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka rozgniecionych ziaren pszenicy
- ½ szklanki ziaren lnu lub sezamu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać płatki owsiane, pszenicę, orzechy, cynamon i sól. W woku lub dużej patelni lekko podgrzać olej, dodać miód, dokładnie wymieszać, dodać wcześniej przygotowane płatki owsiane z dodatkami, bardzo starannie wymieszać całość, podzielić na dwie części. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, rozłożyć na blaszce 1 część płatków z dodatkami i prażyć przez około 8 minut jeśli lubimy musli jasne do 25 minut jeśli ciemne. Co kilka minut prażoną mieszankę należy przemieszać. Po schłodzeniu dodajemy owoce i len lub sezam. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.