Składniki:
- 1 kg chudego karczku
- 6 pokrojonych na połowę ząbków czosnku
Marynata:
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki oregano
- sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 1,5 szklanki soku owocowego (mix jabłko, pomarańcz, żurawina po 0,5 szklanki, lub inne)
- 2 czerwone papryki bez nasion
- ½ szklanki czerwonego octu winnego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osuszyć. Wykonać ostrym nożem 12 nacięć i włożyć w nie połówki ząbków czosnku. Składniki marynaty zmiksować, wmasować ją w mięso i w torbie plastikowej odłożyć na 12 godzin do lodówki. Karczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, polewając mięso powstającym sosem. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez 1 godzinę. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, pozwolić aby „odpoczęło” przez 15 minut, pokroić w plastry i podawać. Polecam, pychota.