Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczeń

Pieczeń cielęca Marzeny

Składniki: 1 kg zadniej cielęciny bez kości 4 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mielonego rozmarynu pół łyżeczki bazylii 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 kg. ziemniaków pół łyżeczki tymianku 2 łyżki smalcu łyżka masła 2 łyżki posiekanego koperku Sposób wykonania: Mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, rozmarynem, bazylią i zostawić w chłodnym miejscu na 3…

Pieczeń wołowa w ziołach

Składniki: 50 dag. wołowiny na pieczeń pęczek tymianku pęczek rozmarynu 2 ząbki czosnku pół szklanki oliwy sól pieprz 10 dag. boczku wędzonego 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać i razem z połową tymianku i połową rozmarynu włożyć do moździerza i ucierać tak długo, aż powstanie pasta. Na koniec dodać 2 łyżki…

Pieczeń cielęca z grzybami

Składniki: 1 kg. mostka cielęcego 10 dag. pieczarek sól pieprz 3 łyżki oleju 5 jajek 20 dag. groszku konserwowego 2 cebule łyżka masła 3 dag. Mąki Sposób przyrządzenia: Z mięsa usunąć kość i ponacinać tak, by powstał duzy płat. Posypać solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Jajka rozkłocić, przyprawić…

Pieczeń wołowa czosnkiem pachnąca

Składniki: 50 dkg wołowiny, dobrej bez kości 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pasty pomidorowej ½ łyżeczki kurkumy 2 szklanki bulionu mięsnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, czosnek przekroić na połowę, cebulę pokroić drobno.  Umyte i osuszone mięso ponacinać ostrym nożem i w…

Pieczeń wieprzowa huculska

Składniki: 2 kg wieprzowiny bez kości z szynki lub chudego karczku 2 cebule 6 ząbków czosnku borówki lub żurawiny liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony ładny kawałek mięsa ponacinać ostrym nożem w kratkę na głębokość około 5 mm. Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, drobno pokruszonym liściem laurowym, odstawić na…