Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa czosnkiem pachnąca

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny, dobrej bez kości
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek obrać, czosnek przekroić na połowę, cebulę pokroić drobno.  Umyte i osuszone mięso ponacinać ostrym nożem i w wykonane otwory włożyć ząbki czosnku. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i masło, obrumienić na nim wołowinę, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli kurkumę, pastę pomidorową, sól i pieprz, wymieszać, chwilkę smażyć, podlać bulionem, przykryć i dusić powoli przez około 2 godziny. Gdy mięso dochodzi odkryć, zredukować sos do pożądanej ilości, skorygować smak przyprawami. Mięso wyłożyć na półmisek, przykryć folią żeby nie wystygło, sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Przed podaniem mięso pokroić w plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami piure, kapustą zasmażaną lub z buraczkami i sosem w sosjerce.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *