Składniki:
- 1 kg zadniej cielęciny bez kości
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka mielonego rozmarynu
- pół łyżeczki bazylii
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 kg. ziemniaków
- pół łyżeczki tymianku
- 2 łyżki smalcu
- łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób wykonania:
- Mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, rozmarynem, bazylią i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem , ułożyć mięso, podlać stopionym masłem, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, często skrapiając winem. Obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minut, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem, tymiankiem, ułożyć wokół pieczeni, polać tłuszczem i piec razem ok. 50 minut.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad