Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca Marzeny

Składniki:

  • 1 kg zadniej cielęciny bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mielonego rozmarynu
  • pół łyżeczki bazylii
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 kg. ziemniaków
  • pół łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób wykonania:

  1. Mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, rozmarynem, bazylią i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem , ułożyć mięso, podlać stopionym masłem, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, często skrapiając winem. Obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minut, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem, tymiankiem, ułożyć wokół pieczeni, polać tłuszczem i piec razem ok. 50 minut.
    Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *