Składniki:
- 60 dag. polędwicy wołowej
- 3 banany
- 2 łyżki masła
- po pół łyżeczki kminku i kurkumy
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
- szklanka śmietanki kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w plastry, zbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny posypać pieprzem. Banany pokroić na grube plastry i skropić sokiem z cytryny , aby nie ściemniały. Na patelni stopić łyżkę masła, obsmażyć mięso z obu stron/po 2 minuty z każdej/. Usmażone mięso ułożyć w żaroodpornym półmisku. Na patelni stopić pozostałe masło, wrzucić kurkumę, kminek, curry, wymieszać. Włożyć pokrojone banany i delikatnie mieszając smażyć chwilę, następnie wyłożyć na mięso i wstawić na 7 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad