Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca z grzybami

Składniki:

  • 1 kg. mostka cielęcego
  • 10 dag. pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • 20 dag. groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 3 dag. Mąki


Sposób przyrządzenia:

Z mięsa usunąć kość i ponacinać tak, by powstał duzy płat. Posypać solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Jajka rozkłocić, przyprawić solą i pieprzem i wrzucić do pieczarek. Dodać groszek i wymieszać. Smażyć kilka minut. Na mięso przełożyć przygotowany farsz grzybowy .Uformować roladę i zawinąć w folię aluminiową. Umieścić na blasze, podlać wodą i piec 40 minut w tem. 140 stopni.Na rozgrzanym maśle zrumienić cebulę.  Dodać odrobinę wody i dusić kilka minut. Roladę wyjąć z folii. Na blachę przełożyć duszoną cebulę. Wyjęte z folii mięso ułożyć na warstwie cebulki. Zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso na złoty kolor. Gotową roladę pokroić w plastry, wywar przecedzić do rondla i zagęścić mąką. Sos przyprawić solą i pieprzem. Polać nim mięso.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *