Składniki:
- 1 kg. mostka cielęcego
- 10 dag. pieczarek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 5 jajek
- 20 dag. groszku konserwowego
- 2 cebule
- łyżka masła
- 3 dag. Mąki
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa usunąć kość i ponacinać tak, by powstał duzy płat. Posypać solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Jajka rozkłocić, przyprawić solą i pieprzem i wrzucić do pieczarek. Dodać groszek i wymieszać. Smażyć kilka minut. Na mięso przełożyć przygotowany farsz grzybowy .Uformować roladę i zawinąć w folię aluminiową. Umieścić na blasze, podlać wodą i piec 40 minut w tem. 140 stopni.Na rozgrzanym maśle zrumienić cebulę. Dodać odrobinę wody i dusić kilka minut. Roladę wyjąć z folii. Na blachę przełożyć duszoną cebulę. Wyjęte z folii mięso ułożyć na warstwie cebulki. Zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso na złoty kolor. Gotową roladę pokroić w plastry, wywar przecedzić do rondla i zagęścić mąką. Sos przyprawić solą i pieprzem. Polać nim mięso.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad