Składniki:
- 1 kg wołowiny pieczeniowej
- 4 jabłka winne
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na plastry o grubości 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdą porcję przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć porcje wołowiny, przełożyć do rondla. Na pozostałym z pieczenia tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, przełożyć do mięsa. Do rondla dodać liść laurowy, ziele angielskie, podlać wodą i dusić na małym ogniu. Kiedy mięso dochodzi dodać pozbawione skóry i gniazd nasiennych jabłka, chwilę razem poddusić, a gdy jabłka będą miękkie dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy, podgrzewać kilka minut. Podawać z ziemniakami.