Składniki:
- 70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
- ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna