Składniki:
- 3 szklanki różyczek kalafiora
- 1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…)
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta papryki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę
- 1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem dymki. Równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku przez około 45 minut mieszając kilkakrotnie. Przed podaniem posypać dymką.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna