Składniki:
- 1 kg marchwi
- 4 duże cebule
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- pieprz i sól do smaku
- około ½ szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia, dodajemy startą na tarce marchew, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listki laurowe. Lekko solimy i pieprzymy. Dusimy całość pod przykryciem, przez około 20 minut, podlewając w między czasie wodą. Na samym końcu dodajemy musztardę, doprawiamy zgodnie ze swoimi upodobaniami i doprowadzamy do wrzenia. Tak gotową, gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy.
Potrawka wyśmienicie smakuje do wszelkiego rodzaju mięs, jak i ryby Np po grecku, na zimno lub na gorąco. Życzę smacznego.
Moja rodzina uwielbia rybę po grecku, sporządzenie jej od podstaw jest dość pracochłonna. Dlatego też postanowiłam sos wykonać jednorazowo większą ilość i w razie potrzeby skorzystać. Teraz gdy Np zostaje mi kilka kawałków ryby z obiadu, otwieram słoiczek z gotową potrawką i przekładam nią rybę. Kolacja jest smakowita, i nie pracochłonna. .JPolecam ten pomysł zapracowanym mamom
Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)