Składniki:
- 5 łyżek mrożonej mieszanki groszek z marchewką
- 1 puszka 250g czerwonej fasoli
- 1 puszka 250g pomidorów bez skórki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- dressing oryginalny cebulowo-pomidorowy Delecty
- tacos, chrupkie kukurydziane tortille Delecty
- 200g śmietany, może być jogurt
- przyprawy: szczypta bazylii, pieprzu, soli, chilli, papryki słodkiej wszystko do smaku
Sposób przyrządzenia
Marchew z groszkiem gotujemy do miękkości,
na patelni przesmażamy na oleju pokrojone w kosteczkę cebulę, czosnek i paprykę
odcedzamy marchew z groszkiem, dodajemy warzywa z patelni, odcedzoną fasolę z puszki i rozdrobnione pomidory, możemy dodać łyżkę przecieru pomidorowego, (niekoniecznie) dusimy razem przez około 20 minut, sos w tym czasie zgęstnieje, na końcu dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy koperek, wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty dressing mieszamy ze śmietaną w między czasie zgodnie z przepisem na opakowaniu podgrzewamy tortille, na gorące tortille kładziemy najpierw liść sałaty a następnie napełniamy warzywnym farszem, polewamy dressingiem, tortille gotowe są do jedzenia. Uczta meksykańska gotowa, smacznego, polecam.
Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)