Składniki: 25 dag ugotowanej soi 50 dag pieczarek 4 cebule 3 jajka 2 selery 1 pietruszka oliwa sól pieprz mieszanka ziół Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki po czym podsmażyć je na 4 łyżkach oliwy, wówczas dodać posiekaną cebulkę i razem poddusić. W między czasie seler i pietruszkę obrać i ugotować, po czym odcedzić i…
Tag: pasztet
Inne mięsa
Pikantny pasztet w boczku
by Marzena • • 0 Comments
Inne mięsa
Pasztet po wiejsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wątróbki cielęcej 15 dkg wątróbki gęsiej 30 dkg wątróbki z kurczaka ½ szklanki czerwonego wina 15 dkg tłuszczu drobiowego 1 pokrojona w kostkę cebula 6 ząbków czosnku 15 dkg masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka nasion kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W małym rondlu doprowadzić do wrzenia wino, dodać pokrojoną w kostkę…
Warzywa
Pasztet sojowy
by agap • • 0 Comments
Zakąski
Znakomity pasztet domowy
by Renata Rybicka • • 4 komentarze
Oto wypróbowany przepis na pasztet. Ostateczna receptura ustaliła się w czasie kilku lat prób i błędów. Tak więc jest wypróbowany na własnym żołądku. Ostateczny przepis jest prosty, łatwy, tani, a efekt znakomity. W zależności od dodatków może to być pasztet codzienny albo bardzo wykwintny.
Składniki na wersję podstawową:
- 1 kg wołowiny bez kości(wyłącznie szponder albo pręga)
- 1 kg chudego podgardla wieprzowego
- 0,5 kg wątroby wieprzowej (wyłącznie wieprzowej)
- 2 bułki kajzerki
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 gałka muszkatołowa średniej wielkości
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz