Składniki:
- 1 kg. wieprzowiny
- 50 dag. cielęciny
- 30 dag. surowego boczku
- listek laurowy
- po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 20 dag. wątróbki
- 2 cebule
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 15 dag. boczku w plasterkach
Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek pokroić na kawałki i zalać wodą. Wrzucić przyprawy i cebulę, dusić godzinę. Dodać wątróbkę i dusić 15 minut. Mięsa, wątróbkę i cebulę wyjąć, ostudzić. Formę wyłożyć plasterkami boczku. Mięsa, wątróbkę i cebulę przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka i 150 ml. wywaru z gotowania. dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i startą gałką. Masę mięsną wyłożyć do formy wyłożonej boczkiem. Lekko ugnieść łyżką i przykryć plasterkami boczku. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. godziny.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad