Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny pasztet w boczku

Składniki:

  • 1 kg. wieprzowiny
  • 50 dag. cielęciny
  • 30 dag. surowego boczku
  • listek laurowy
  • po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 20 dag. wątróbki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag. boczku w plasterkach

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek pokroić na kawałki i zalać wodą. Wrzucić przyprawy i cebulę, dusić godzinę. Dodać wątróbkę i dusić 15 minut. Mięsa, wątróbkę i cebulę wyjąć, ostudzić. Formę wyłożyć plasterkami boczku. Mięsa, wątróbkę i cebulę przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka i 150 ml. wywaru z gotowania. dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i startą gałką. Masę mięsną wyłożyć do formy wyłożonej boczkiem. Lekko ugnieść łyżką i przykryć plasterkami boczku. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. godziny.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *