Składniki: 8 kotletów jagnięcych sól 75 g mąki 1 jajko 125 g tartej bułki 500 ml oliwy Sposób wykonania: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą po czym obtoczyć je w mącę a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanej oliwie. Przed pdoaneim odsączyć z tłuszczu na…
Tag: panierka
Wegetariańskie
Pasternak w panierce
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 500 g pasternaku ½ szkl. mleka 2-3 łyżki mąki 2 jajka ½ szkl. bułki tartej sól pieprz olej Sposób wykonania: Pasternak obrać po czym wrzucić go do wody zagotowanej z dodatkiem mleka. Trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Oprószyć je mąką, p czym zanurzać…
Warzywa
Koper włoski w panierce
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 2 główki kopru włoskiego 1jajko tarta bułka 6 łyżek oleju ½ pęczka natki pietruszki sól biały pieprz Sposób wykonania: Koper włoski pokroić w plastry, które gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min po czym odsączyć i odstawić aby ociekły. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Następie zanurzać w roztrzepanym jajku…
Kalafior
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
by Ewelina B • • 0 Comments
To właśnie dzięki panierce kotlety smakują wyśmienicie – możecie też zrobić do nich sos pieczarkowy.
Składniki:
• kalafior 1/2 główki
• ser żółty ostrezjszy w smaku 10 dkg
• bułka pszenna 1 sztuka
• bułka tarta 2-3 łyżki
• oregano suszone 1 łyżka
• pieprz ziołowy 1 łyżeczka
• jajko 1 sztuka
Pieczarki
Pieczarki panierowane
by Max • • 2 komentarze
Składniki: duże pieczarki olej sól, pieprz Panierka: bułka tarta mąka jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć ( nie moczyć )obciąć nóżki, doprawić. Jajo rozkłócić. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce . Smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Smacznego.