To właśnie dzięki panierce kotlety smakują wyśmienicie – możecie też zrobić do nich sos pieczarkowy.
Składniki:
• kalafior 1/2 główki
• ser żółty ostrezjszy w smaku 10 dkg
• bułka pszenna 1 sztuka
• bułka tarta 2-3 łyżki
• oregano suszone 1 łyżka
• pieprz ziołowy 1 łyżeczka
• jajko 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Kalafiora lekko obgotowujemy i studzimy.
Do miski na tarce o dużych oczkach ścieramy kalafiora i ser.
Dodajemy jajko, dobrze odciśniętą namoczoną bułkę, oregano i pieprz.
Dobrze wszystko wyrabiamy i w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą.
Formujemy owalne kotlety i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaya" przez Ewelosa