Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet

Marynowana dynia w occie

Składniki: • 2 kg dyni • 1 szkl. octu • 80 dag cukru • 10 goździków • kawałek cynamonu Sposób wykonania: Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać…

Grzybki marynowane z cebulką Danusi

Składniki: grzyby cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2,5 szklanki wody 2 łyżki cukru do smaku sól ziele angielskie kilka ziaren liście laurowe Sposób przyrządzenia: Zdrowe twarde główki grzybów najlepiej jeden gatunek ugotować w osolonej wodzie czas gotowania 30 min. Wszystko składniki zalewy wymieszać, zagotować. Grzyby ułożyć w słoiku , plastry cebuli surowej przełożyć grzyby…

Kurki w occie

Składniki: 1 kg. kurek 1 cebula 2 łyżki soli szklanka octu 1/4 szklanki cukru po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 4 listki laurowe czubata łyżeczka gorczycy Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, cebulę pokroić w grube plastry. Składniki zalać małą ilością wrzątku , dodać łyżkę soli i gotować 10 minut. Przygotować zalewę, do litra wrzącej wody…

Zielone pomidory konserwowane po syberyjsku

Składniki: nieduże zielone pomidory obrane ząbki czosnku Zalewa: 1 litr wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu spirytusowego 2 łyżki czystej wódki Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Ostrym nożykiem wyciąć szypułki i w powstały otwór wcisnąć ząbek czosnku, układać w dużych słojach. Przygotować zalewę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i sól, gotować…

Czerwona kapusta ze śliwkami marynowana

Składniki: 4 kg czerwonej kapusty 1 kg śliw Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego 25 dkg cukru 5 dkg soli 5 goździków czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cienko kapustę wymieszać ze śliwami i na 3 minuty zalać wrzątkiem. Blanszowaną kapustę i śliwy układać w sterylnych słojach. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić…