Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet

Ocet jabłkowy

Składniki: jabłka cukier woda Sposób wykonania: Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych rozdrobnić po czym przełożyć do dużego słoja. W między czasie wodę zagotować z datkiem cukru ( na 1 l ok. półtorej łyżki cukru), odstawić do ostygnięcia. W między czasie jabłka zalać wodą i odstawić szczelnie przykryte w ciepłym pomieszczeniu. Po skończenie fermentacji, przecedzić przez…

Ocet czosnkowy

Składniki: 6 ząbków czosnku gałązka bazylii gałązka tymianku kilka ziaren białego pieprzu ¾ l octu Sposób wykonania: Czosnek obrać po czym przełożyć go do butelki razem z ziołami i ziarenkami pieprzu. Następie zalać go octem i odstawić na kilka dni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Paulina L

Pieczona papryka w marynacie

Składniki: 4 kg papryki kilka listków laurowych ziele angielskie pieprz ½  l oleju ½ szkl. octu Sposób wykonania: Paprykę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni do momentu, aż skórka zacznie czernieć, wówczas przełożyć paprykę do foliowego worka, zawinąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać paprykę usuwając gniazda nasienne, pokroić na kawałki i…

Powidła śliwkowe

W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.

Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka