Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Powidła śliwkowe

W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.

Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka
 


Sposób przyrządzenia:
Śliwki drylujemy i wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy ocet ( dowiedziałam się że to dla konsystencji i koloru). Zostawiamy to wszystko na noc. Na dnie będzie sok i dzięki temu nasze powidła się nie będą przypalały.  Rano stawiamy na mały gaz i uwaga  NIE WOLNO DO NICH WŁOŻYĆ ŁYŻKI – NIE MIESZAMY ICH WCALE!  Smażymy powidła 3 godziny i tylko mieszamy garnkiem w kółko. Ja smażyłam je trzy dni tak po dwie godziny i odstawiałam.  Gorące nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy do góry nogami i przykrywamy do ostygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *