Szpinak baby to taki młodziutki szpinak o smaku słodkawo- maślanym.
Składniki:
• makaron 1/2 opakwania
• mleko lub śmietanka 18% 200 ml
• świeży szpinak „Baby” 25 dkg
• serek topiony ementaler 1 sztuka
• serek topiony hochland ziołowy 1 sztuka
• gałka muszkatołowa do smaku
• sól do smaku
• pieprz ziołowy do smaku
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy a’l dente. W tym samym czasie podsmażamy lekko szpinak na maśle, wyjmujemy z patelni. Wlewamy mleko lub śmietankę dodajemy serki i mieszamy do rozpuszczenia się serków. Dodajemy szpinak i doprawiamy gałką muszkatołową świeżo zmieloną, solą i pieprzem. Teraz wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy aby sos dokładnie pokrył makaron. Nakładamy na ogrzane talerze i od razu podajemy.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa