Składniki: duże marchewki Marynata: 1 litr wody 3 dkg soli 6 dkg cukru 3 dkg esencji octowej 80% Sposób przyrządzenia: Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę…
Tag: ocet
Przetwory domowe
Marynowane owoce derenia
by Lilka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców derenia Zalewa: 1.5 szklanki octu spirytusowego 3,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, każdy nakłuć kilkakrotnie widelcem żeby skórka nie pękała. Składniki zalewy wymieszać, zalać nią zalewę, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 15 minut. Przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.
Przetwory domowe
Okra (ketmia) marynowana
by Sara • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg okry posortowanej wg wielkości 6 łyżek soli 3 szklanki octu 3 szklanki wody 6 ząbków czosnku 3 łyżeczki ziaren gorczycy 12 koszyczków kwiatowych kopru Sposób przyrządzenia: Okrę dokładnie umyć i osączyć, każdy owoc kilkakrotnie nakłuć widelcem. W słojach na dnie umieścić czosnek, gorczycę. Wypełnić słoje przygotowaną okrą. Na górę słoja położyć kwiatostan…