Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okra (ketmia) marynowana

Składniki:

    • 1,5 kg okry posortowanej wg wielkości
    • 6 łyżek soli
    • 3 szklanki octu
    • 3 szklanki wody
    • 6 ząbków czosnku
    • 3 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 12 koszyczków kwiatowych kopru


    Sposób przyrządzenia:
    Okrę dokładnie umyć i osączyć, każdy owoc kilkakrotnie nakłuć widelcem. W słojach na dnie umieścić czosnek, gorczycę. Wypełnić słoje przygotowaną okrą. Na górę słoja położyć kwiatostan kopru. Wodę i ocet w rondlu doprowadzić do wrzenia, dodać sól, a gdy ta się rozpuści zalać marynatą przygotowaną w słojach okrę. Szczelnie zamknąć słoje i pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *