Składniki:
- duże marchewki
Marynata:
- 1 litr wody
- 3 dkg soli
- 6 dkg cukru
- 3 dkg esencji octowej 80%
Sposób przyrządzenia:
Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę kroimy w słupki jak frytki lub w kostkę i układamy w sterylnych słojach. Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć.
Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodajemy 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w słojach i zalewamy gorącą marynatą.
Słoje pasteryzujemy przez 15 – 20 minut.