Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1 marchewka
- 1, 5 szklanki octu winnego
- 2,5 szklanki wody
- 10 dkg cukru
- 10 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 3 goździki
- 3 dkg soli
- ostre papryczki wg smaku
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę oczyścić, bardzo cienko pokroić nożem, dodać tartą marchew, posolić, wymieszać, ostawić na 1 godzinie, po tym czasie dokładnie w dłoniach wycisnąć wydzielający się sok, nakładać do sterylnych słoi. Przygotować marynatę, wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenie, gotować powoli 5 minut, odstawić. Gdy marynata jest już chłodna zalać nią kapustę w słojach. Pasteryzować 15 minut.