Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta konserwowana po gruzińsku

Składniki:

    • 1 kg kapusty białej
    • 1 marchewka

    Marynata:

    • 1, 5 szklanki octu winnego
    • 2,5 szklanki wody
    • 10 dkg cukru
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 3 goździki  
    • 3 dkg soli
    • ostre papryczki wg smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę oczyścić, bardzo cienko pokroić nożem, dodać tartą marchew, posolić, wymieszać, ostawić na 1 godzinie, po tym czasie dokładnie w dłoniach wycisnąć wydzielający się sok, nakładać do sterylnych słoi. Przygotować marynatę, wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenie, gotować powoli 5 minut, odstawić. Gdy marynata jest już chłodna zalać nią kapustę w słojach. Pasteryzować 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *