Składniki:
- 2,5 kg niedużych pomidorów
- 1 ostra papryka
- 1 słodka papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka wraz z natką
- 6 ząbków czosnku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
Marynata:
- 1 litr wody
- 3 dkg soli
- 6 dkg cukru
- 3 dkg esencji octowej 80%
Sposób przyrządzenia:
Podana ilość składników wystarcza na napełnienie 3 słoi o pojemności 1 litra. Pomidory umyć. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w paski. Natkę pietruszki grubo posiekać. Wszystkie te składniki umieścić w sterylnych słojach. . Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać pomidory z dodatkami w słojach, szczelnie zamknąć.