Składniki:
- 1 kurczak
- ½ cukinii
- 20 dkg makaronu kolanka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szalotki
- ½ pora
- 20 dkg piure pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- sos sojowy
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na ćwiartki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i powoli gotować aż mięso zupełnie zmięknie. Mięso wyjąć z bulionu, a gdy się schłodzi oddzielić od kości. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dobrze przepłukać zimną wodą. Cukinię przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona, ćwiartki pokroić w plastry. Podobnie pokroić białą część pora, szalotkę i łodygi selera. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cukinię, pora, cebulki i selera, smażyć 3 minuty mieszając. Podsmażone składniki zalać wywarem z kurczaka i gotować aż zmiękną, dodać mięso kurczaka, piure pomidorowe, zioła prowansalskie i rozgnieciony czosnek, gotować razem 5 minut. Do zupy dodać makaron, dolać ewentualnie wywaru (zupa powinna być gęsta), przyprawić i gotować jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posypać zieleniną. Polecam, pychota.