Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana dynia w occie

Składniki:

    • 2 kg dyni
    • 1 szkl. octu
    • 80 dag cukru
    • 10 goździków
    • kawałek cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę.
    Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania.
    Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać na ogniu do momentu, aż dynia stanie się szklista, wówczas ją wyjąć włożyć do słoików a do syropu wlać ocet wymieszany z 1 szkl. wody.
    Przykryć i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia aby zalewa ostygła.
    Na koniec zalać dynie marynatą i zamknąć szczelnie słoiki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *