Składniki:
- 1,5 kg zielonych pomidorów
- 1,5 kg ogórków
- główka czerwonej kapusty
- 2 kalafiory
- 1 kg cebuli
- sól
Zalewa:
- ½ l octu
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Ogórki obrać i razem z pomidorami i cebulą pokroić w plasterki.
Następnie kalafiora podzielić na różyczki a kapustę poszatkować.
Ułożyć warzywa warstwami w misce posypując dużą ilością soli, odstawić na 24 godz.
Po tym czasie ½ l wody zagotować razem z octem, pieprzem, liściem, zielem oraz cukrem, wówczas zalać nią warzywa i trzymać na ogniu ok. 10 min.
Gdy warzywa lekko się podduszą przełożyć warzywa do słoików i szczelnie zakręcić.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa