Składniki: 4-5 szkl. octu 6% 6-7 liści laurowych 30 ziaren ziela angielskiego 30 jagód jałowca 3 cebule Sposób wykonania: Do octu wrzucić ziele angielskie, jagody jałowca i liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w plasterki. Całość wymieszać i zagotować.
Tag: marynata do warzyw
Marynaty
Marynata z 5 przypraw
by Arleta Janus • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szkl. posiekanego pora ¼ szkl. sosu tamari ¼ szkl. wina ryżowego 2 łyżki startego imbiru 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki przyprawy orientalnej Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać ze sobą.
Marynaty
Marynata do mięsa, drobiu i ryb
by Ewelina Szymczyk • • 0 Comments
Marynaty
Marynata kubańska
by Jolanta Rogalska • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. siekanego pora 1/8 szkl. siekanego czosnku ½ szkl. wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ szkl. soku z limonki ¼ szkl. oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki posiekanej kolendry ½ szkl. wywaru z warzyw 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy…
Marynaty
Marynata z tropików
by Łucja Kuś • • 0 Comments
Składniki: 2/3 szkl. soku ananasowego 1/3 szkl. oleju roślinnego 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1/4 łyżeczki startego imbiru 1/8 łyżeczki starej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać. Jeśli podajemy tego dnia kurczaka można…