Składniki:
- 1kg grzybów : prawdziwki, podgrzybki, opieńki, gąski
- 2 cebule
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 1 szkl. octu
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- cukier
- sól
Sposób wykonania:
- Z grzybków pokroić trzonki po czym zalać całość osoloną wodą i gotować ok. 15 min.
5 min przed końcem gotowania dodać marchewkę pokrojoną na plasterki, paprykę pokrojoną na paseczki oraz cebulę pokrojoną na talarki.
Następnie odcedzić grzyb i warzywa i przełożyć je do słoików.
2 szkl. wody doprowadzić do zagotowania razem z octem, liściem, zielem oraz pieprzem wówczas doprawić zalewę jeszcze solą oraz cukrem i odstawić do ostygnięcia.
Zimną marynatę wlać do słoików.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J