Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane grzyby

Składniki:

  • 1kg grzybów : prawdziwki, podgrzybki, opieńki, gąski
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 1 szkl. octu
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Z grzybków pokroić trzonki po czym zalać całość osoloną wodą i gotować ok. 15 min.
    5 min przed końcem gotowania dodać marchewkę pokrojoną na plasterki, paprykę pokrojoną na paseczki oraz cebulę pokrojoną na talarki.
    Następnie odcedzić grzyb i warzywa i przełożyć je do słoików.
    2 szkl. wody doprowadzić do zagotowania razem z octem, liściem, zielem oraz pieprzem wówczas doprawić zalewę jeszcze solą oraz cukrem i odstawić do ostygnięcia.
    Zimną marynatę wlać do słoików.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *