Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z moreli, jabłek i mirabelek

Składniki:

 

  • 1 kg moreli
  • 50 dag miąższu z dyni
  • 50 dag jabłek
  • 50 dag mirabelek
  • 50 dag miodu
  • 2 łyżki cukru

     

     

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić w kostkę  po czym podlać odrobiną wody, rozgotować i zmiksować.
    Miąższ z dyni również rozgotować w małej ilości wody i zmiksować.
    Następnie mirabelki rozgotować i przetrze przez sito.
    Natomiast morele obrać ze skórki i obgotować w słodkiej wodzie.
    Dynię, mirabelki oraz jabłka wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać miód oraz odsączone morele.
    Ponowie zagotować i przełożyć dżem do słoików, pasteryzować ok. 10 min.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Adriana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *