Składniki: 3 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 1 szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ¼ łyżeczki oliwy z oliwek 20 krewetek Sposób wykonania: Czosnek zmiksować razem z natka pietruszki oraz imbirem, wówczas dodać sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zalać marynatą krewetki, które…
Tag: natka pietruszki
Fasola
Fasolka w pietruszkowym sosie
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 60-70 dag fasolki szparagowej cukier sól sos pietruszkowy Sposób wykonania: Fasolkę umyć po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać osoloną z dodatkiem cukru i ugotować do miękkości. Fasolkę odcedzić i zalać sosem pietruszkowym. Podawać z ziemniakami
Karp
Karp w majonezowo pietruszkowej panierce
by Iwona Podgórna • • 0 Comments

Składniki: 1 kg filetów z karpia 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 szklanka tartej bułki kolorowy pieprz ziarnisty – opcjonalnie 1/3 szklanki drobniutko posiekanej natki pietruszki ½ drobno otartej skórki z cytryny 1/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem…
Risotto
Risotto na zielono
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki posiekanej dyni 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 450 g ryżu 750 ml rosołu 4 łyżki posiekanej bazylii 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól biały pieprz 6 łyżek sera pecerino Sposób wykonania: Na podgrzanego rosołu dodać oliwę, masło, posiekany czosnek i gotować ok. 1 minutę. Następnie podkręcić ogień na…
Warzywa
Groszek w bulionie z natką pietruszki
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 70 dag groszku ¼ pęczka natki pietruszki 4 szkl. bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do zagotowania. W między czasie groszek wyłuskać a natkę pietruszki posiekać. Następnie do gotującego bulionu wyspać groszek i ugotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany…