Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: natka pietruszki

Zupa pieczarkowa Doroty

Składniki: 250 g pieczarek 1,2 l wywaru z warzyw 1 łyżka mąki 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, które poddusić na 1 łyżce rozgrzanego masła. Następnie zalać je gorącym wywarem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu około 30 minut.…

Sos jajeczny

Składniki: 350 g masła 4 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki kwasek cytrynowy sól Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i posiekać. Następnie masło roztopić i dodać do niego jajka, kwasek cytrynowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec podgrzać na małym ogniu.

Jajka faszerowane zapiekane

Składniki: 7 jajek łyżka masła 2-3 ziarna pieprzu sól natka pietruszki koperek bułka tarta Sposób wykonania: 6 jajek ugotować na twardo po czym przekroić je na pół i delikatnie wydrążyć aby nie uszkadzać skorupek i je posiekać. Wrzucić jajka do rondelka z rozgrzanym masłem, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, tartą bułkę oraz wbić surowe jajko.…

Sałatka witaminowa Iwony

Składniki: 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połowę ½ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ cebuli 2 pokrojone w kostkę awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka dobrej oliwy sól morska do smaku Sposób przyrządzenia: Awokado obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, posolić, jeśli ktoś lubi dodać szczyptę chili, delikatnie…

Soczewica z masłem

Składniki: 500 g soczewicy pęczek natki pietruszki 4 łyżki masła sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła razem z pęczkiem pietruszki. Ugotowaną soczewice odcedzić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem polać roztopionym masłem.…