Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: natka pietruszki

Sos szpinakowy

Składniki: 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej rzeżuchy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała, posiekana cebula ½ posiekanego ząbku czosnku 6 łyżek oliwy 1 łyżka bulionu warzywnego 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka musztardy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu zmiksować w blenderze. Przechowywać szczelnie zamknięty w słoju w niskiej temperaturze.  

Rydze na grill

Składniki: 800 g rydzów 5 łyżek masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym posmarować je połową roztopionego masła. Oprószyć je jeszcze solą i ułożyć je na taczce aluminiowej przeznaczonej do grilla. Pieczemy około 10 minut z obu stron. Resztę masła wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać nim grzyby…

Karasie lub płocie z grilla

Składniki: 1 kg sprawionych płoci lub karasi natka zielonej pietruszki 1 łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy Marynata: ½ szklanki wody 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki grubej soli morskiej szczypta otartej z cytryny skórki Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, umyć dokładnie, ponacinać głęboko boki.. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią ryby, odstawić na około…