Składniki: 2 pęczki zielonej natki pietruszki 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kaparów 6-8 wydrylowanych zielonych oliwek 3-4 kromki chleba bez skórki ½ szkl. octu winnego ½ szkl. oliwy sól Sposób wykonania: Chleb pokruszyć, zalać octem i odstawić na 20 min. Następnie zmiksować razem z posiekaną natką pietruszki oraz oliwą. Doprawić do smaku solą.…
Tag: natka pietruszki
Sosy
Szybki sos jogurtowy
by Monika Gołda • • 0 Comments
Marynaty
Marynata ziołowa łagodna
by Barbara Ruta • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. soku z cytryny ½ łyżeczki płatków suszonej papryki 1 łyżeczka aromatyzowanej soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. posiekanej bazylii 1/3 szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą połączyć.
Jajka
Feta po grecku z pastą ziołową
by Marcin Gutkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka przyprawy włoskiej w proszku ¼ łyżeczki soli czosnkowej pieprz 180 g sera feta 225 g jogurtu naturalnego natka pietruszki Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z rozmarynem, sokiem z cytryny, przyprawą włoską, czosnkiem, sola oraz pieprzem. Odstawić na 20 minut. Po…
Owoce morza
Owoce morza w majonezie
by Zofia Piaskowska • • 0 Comments
Składniki: 750 g owoców morza( gotowane kraby, krewetki, kalmary) 2 szkl. majonezu natka pietruszki Sposób wykonania: Owoce morza ugotować po czym pokroi w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Następnie dodać do nich majonez. Całość delikatnie przemieszać. Przed podaniem udekorować jeszcze natką pietruszki.

