Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 szklanka tartej bułki
- kolorowy pieprz ziarnisty – opcjonalnie
- 1/3 szklanki drobniutko posiekanej natki pietruszki
- ½ drobno otartej skórki z cytryny
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Majonez wymieszać z czosnkiem, natką pietruszki, skórką z cytryny. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć porcje ryby, posmarować majonezem z dodatkami, posypać tartą bułką i kolorowym, ziarnistym pieprzem. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać z zieleniną i warzywami z wody.