Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Zupa z gruszek

Składniki: 6 dużych gruszek ½ kg ciemnych winogron ½ litra czerwonego wina 25 dkg cukru szczypta cynamonu kilka gożdzików Sposób przyrządzenia: Umyte gruszki osączyć, obrać  usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Winogrona przekroić. Zagotować wino z cukrem i przyprawami, włożyć gruszki i gotować 10 minut. Wyjąć owoce, syrop ponownie zagotować, dodać winogrona. Zupą zalać gruszki.…

Piersi kurczaka w tymianku z zmienikami i fasolką

Składniki: 400 g piersi kurczaka zielona fasolka ogórek kiszony ziemniaki tymianek sól pieprz słodka papryka w proszku ½ koski rosołowej oliwa ząbek czosnku Sposób wykonania: Piersi pokroić w kostkę, która posypać tymiankiem, papryką oraz solą i odstawić na 15 minut. W między czasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Fasolkę ugotować osobno również w osolonej wodzie.…

Filety z kurczaka z ziemniakami z piekarnika

Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jajko 1 kg ziemniaków papryka konserwowa bułka tarta pieczarki konserwowe 1 łyżka śmietany 1 łyżka masła gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je  odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i…

Ryż zapiekany z szynką

Składniki: ½ kg ryżu 3 szklanki wody 4 dkg masła 30 dkg szynki drobiowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać wodę lekko posolić, wsypać ryż, zagotować i odstawi. Ryż ma być sypki.  Szynkę pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z uprażonym ryżem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać piórkami masła i zapiec. Dobrze smakuje z sosem…