Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Kapłon pieczony z migdałami

Składniki 1 kapłon 20 dag migdałów 10 dag masła 6 łyżek miodu ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz Sposób wykonania: Kapłona zalać osoloną wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie go odcedzić i oprószyć solą zewnątrz i wewnątrz. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 1,…

Zupa z kury po węgiersku

Składniki: kura 20 dag marchewki 15 dag pietruszki 7 dag selera 7 dag pieczarek 2 strąki zielonej papryki 10 dag groszku z puszki 8 dag cebuli 1 ząbek czosnku 4 dag koncentratu pomidorowego 3 dag masła 2 listki laurowe 5 ziaren ziele angielskie 5 ziaren pieprzu sól pieprz Sposób wykonania: Kurę podzielić na mniejsze części,…

Kura w rosole

Składniki: kura porcja włoszczyzny 7 dag cebuli natka pietruszki koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia pozostawić na małym ogniu na około 90 minut. W między czasie obrać i pokroić włoszczyznę, którą zarumienić i wrzucić do zupy,…

Zupa selerowa ze śmietaną

Składniki: 25 dkg kości na zupę 1 marchewka 1 pietruszka seler biała część 1 duży seler 3 dkg masła 1 szklanka śmietany 2 dkg mąki sól Sposób przyrządzenia: W rondlu ugotować kości i włoszczyznę doprawić solą do smaku, odcedzić. Opłukany seler oczyścić, zetrzeć na tarce, ugotować w małej ilości wody z masłem na dużym ogniu. …

Szynka w piwnym cieście

Składniki: 10 plastrów szynki drobiowej ½ litra piwa 3 jajka 2 szklanki mąki sól olej Sposób przyrządzenia: Z piwa, mąki, jajek i szczypty soli miksujemy ciasto. Każdy plasterek szynki zwijamy w rulonik. Na patelni rozgrzewamy olej. Ruloniki z szynki, maczamy w cieście i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Wykładamy na półmisek z papierowym…