Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapłon pieczony z migdałami

Składniki

  • 1 kapłon
  • 20 dag migdałów
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Kapłona zalać osoloną wodą i odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie go odcedzić i oprószyć solą zewnątrz i wewnątrz.
    Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 1, 45 minut.
    W połowie pieczenia odwrócić, aby równomiernie się zarumienił. Polewać go wytworzonym tłuszczem podczas pieczenia.
    W między czasie posiekane migdały wymieszać miodem oraz cynamonem i posmarować kapłona na 15 minut przed końcem pieczenia.
    Miękkiego wyjąć a do sosu z pieczenia dodać 100 ml wody i gotować około 4 minut.
    Przed podaniem polać sosem kapłona.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *