Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- papryka konserwowa
- bułka tarta
- pieczarki konserwowe
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstała masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Nałożyć końcówkę „gwiazdkę” i wyciskać na blasze wyłożoną papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec, aż się zarumienią.
W między czasie filety rozbić tłuczkiem, posypać je solą ora pieprzem po czym obtoczyć w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety ułożyć na talerzu, wokół ułożyć zapiekane ziemniaki a między nimi pieczarki ora pokrojoną paprykę.