Składniki: 1 kura porcja włoszczyzny 75 dag ryżu 5 żółtek 3 szkl. mleka 3 szkl. rosołu 3 łyżki maki pszennej kilka łyżek masła kilka łyżek kwaśnej śmietany 50 dag rodzynek sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy i gotować na małym ogniu. W między czasie podgotować lekko…
Tag: na obiad
Baranina
Pilaw kurpiowski na baraninie
by Milena Wojdyła • • 0 Comments
Składniki: 50 dag baraniny 25 dag ryżu 2 łyżki masła kilka szalotek kilka ziaren jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Ryż gotować około 10 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W między czasie mięso pokroić w kostkę, którą posypać solą oraz pieprzem. Następnie baraninę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, cebulę, ryż oraz ziarna jałowca.…
Cielęcina
Pieczeń cielęca ze skwarkami
by Teresa Górnicka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny 30 dag słoniny kilka łyżek masła ulubiona przyprawa warzywna sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem, olejem oraz przyprawą warzywną. Następnie zrobić otwory nożem i powkładać w nie kawałki słoniny. Zawinąć całość w rulon i zaszyć. Przełożyć mięso do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem. Wstawić do piekarnika pod przykryciem i piec…
Wołowina
Smażony ozór wołowy
by Alicja Juszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy porcja włoszczyzny jajko kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Ozór wrzucić na osolony wrzątek, dodać jeszcze włoszczyznę i trzymać na ogniu około 1 godziny do miękkości. Miękki ozór obrać ze skóry i pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć go w mące,…
Zupy
Zupa- krem jajeczny
by Patrycja Kołtun • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mleka 5 jajek 10 łyżeczek cukru wanilia Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać po czym przelać do mleka. Całość gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku pokruszoną wanilią, cynamonem oraz cukrem. Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.