Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Misz masz z kurczakiem

Składniki: 1 kura porcja włoszczyzny 75 dag ryżu 5 żółtek 3 szkl. mleka 3 szkl. rosołu 3 łyżki maki pszennej kilka łyżek masła kilka łyżek kwaśnej śmietany 50 dag rodzynek sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy i gotować na małym ogniu. W między czasie podgotować lekko…

Pilaw kurpiowski na baraninie

Składniki: 50 dag baraniny 25 dag ryżu 2 łyżki masła kilka szalotek kilka ziaren jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Ryż gotować około 10 minut po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W między czasie mięso pokroić w kostkę, którą posypać solą oraz pieprzem. Następnie baraninę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, cebulę, ryż oraz ziarna jałowca.…

Pieczeń cielęca ze skwarkami

Składniki: 1 kg cielęciny 30 dag słoniny kilka łyżek masła ulubiona przyprawa warzywna sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem, olejem oraz przyprawą warzywną. Następnie zrobić otwory nożem i powkładać w nie kawałki słoniny. Zawinąć całość w rulon i zaszyć. Przełożyć mięso do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem. Wstawić do piekarnika pod przykryciem i piec…

Smażony ozór wołowy

Składniki: ozór wołowy porcja włoszczyzny jajko kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Ozór wrzucić na osolony wrzątek, dodać jeszcze włoszczyznę i trzymać na ogniu około 1 godziny do miękkości. Miękki ozór obrać ze skóry i pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć go w mące,…

Zupa- krem jajeczny

Składniki: 2 szkl. mleka 5 jajek 10 łyżeczek cukru wanilia Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać po czym przelać do mleka. Całość gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku pokruszoną wanilią, cynamonem oraz cukrem. Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.