Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Gulasz mazurski

Składniki: 50 dag wołowiny 2 szkl. wywaru cebula porcja włoszczyzny  kawałek białej kapusty 50 dag ziemniaków 25 dag ogórków kiszonych ½ szkl. kwaśnej śmietany tłuszcz 1-2 łyżki mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem. Dodać jeszcze liść laurowy oraz…

Biała kiełbasa w piwie

Składniki: 75 dag białej kiełbasy 2 cebule 1-2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej butelka jasnego piwa sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę zalać wodą i lekko podgotować po czym ją odcedzić i przełożyć do wrzącego piwa. Odstawić pod przykryciem do momentu, aż piwo wystygnie. Wówczas wyjmujemy i kroimy ja na plasterki. Następnie…

Parzybroda na kościach wieprzowych

Składniki: główka białej kapusty 50 dag kości wieprzowych porcja włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie kilka ziemniaków maggi sól pieprz Sposób wykonania: Warzywa oraz kości wieprzowe zalać wodą i ugotować wywar. Następnie dodać do niego ziemniaki pokrojone w kostkę oraz poszatkowaną kapustę. Trzymać na ogniu do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa z żółtej brukwi z gęsiną

Składniki: 1 kg gęsiny 1 kg żółtej brukwi 1 kg ziemniaków porcja włoszczyzny sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Włoszczyznę oraz mięso zalać wodą i ugotować wywar. W między czasie obrać i pokroić brukiew po czym sparzyć ją wodą. Następnie miękkie mięso wyjąć a dodać brukiew. Trzymać na małym ogniu dodając jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę.…

Zupa z czterech warzyw

Składniki: 1 l bulionu 1 jajko 1 bakłażan 2 cukinie 3 pomidory 2 dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka sosu sojowego olej sól pieprz Sposób wykonania: Dymkę posiekać, bakłażana pokroić w kostkę a cukinie w plasterki. Całość wrzucić na rozgrzany olej i smażyć około 1 minuty. Następnie zalać je bulionem i dodać jeszcze pokrojone pomidory. Całość…