Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 3 pomidory 7 łyżek wytrawnego białego wina garstka posiekanych liści bazylii garść natki pietruszki sól pieprz 400 g makaronu taglatelle parmezan Sposób wykonania: Szparagi obgotować prze minutę w osolonej wodzie po czym przelać ją zimną wodą i pokroić na…
Tag: na obiad
Makarony
Rigatoni z pieczonymi warzywami
by Teresa Płotka • • 0 Comments
Składniki: 2 marchewki 150 g dyni 2 ziemniaki 1 korzeń pasternaku 2 cukinie 5łyzek oliwy 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili liście z 2 gałązek rozmarynu sól pieprz 200 g pomidorków koktajlowych 400 g suszonego makaronu rigatoni 2 łyżki oliwy natka pietruszki parmezan Sposób wykonania: Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki i ze sobą wymieszać.…
Małże
Mule zapiekane z okruchami chleba
by Tomek Gromadzki • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych omułków 7 łyżek wytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 150 g okruchów miąższu białego pieczywa garść posiekanej natki pietruszki sok z 1cytryny 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte. Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około…
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka w ziołowej marynacie
by Danuta Barnaś • • 0 Comments
Składniki: 4 piersi kurczaka Marynata: 8 łyżek płynnego miodu 2 łyżki startej papryki 4 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczką tymianku 1 łyżeczką majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Podane składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą. Następnie mięso podzielić na filety, które lekko zbić tłuczkiem po czym włożyć je do…

