Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne udka kurczaka w marynacie

 

Składniki:

  • 10 udek kurczaka

     

    Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Podane składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą.
    Następnie podgrzewać na małym ogniu około 4 minut.
    Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i zalać je marynatą.
    Wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie odsączyć z marynaty i piec cna ruszcie około 8 minut z każdej strony.
    W trakcie pieczenia smarować marynatą.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *