Składniki:
- 2 marchewki
- 150 g dyni
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pasternaku
- 2 cukinie
- 5łyzek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- liście z 2 gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 400 g suszonego makaronu rigatoni
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- parmezan
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki i ze sobą wymieszać.
Polać oliwą, posypać chili, rozmarynem oraz czosnkiem.
Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Przełożyć warzywa na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze pomidory i piec jeszcze 10 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Na koniec wymieszać makaron z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem posypać jeszcze startym parmezanem i skropić oliwą.