Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tagliatelle ze szparagami


Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 pomidory
  • 7 łyżek wytrawnego białego wina garstka posiekanych liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 400 g makaronu taglatelle
  • parmezan

    Sposób wykonania:

    1. Szparagi obgotować prze minutę w osolonej wodzie po czym przelać ją zimną wodą i pokroić na ukośne kawałki.
      Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać szparagi, chili oraz czosnek.
      Całość wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu około 4 minut.
      Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory.
      Całość zagotować i dusić około 5 minut.
      Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, posypać bazylią oraz natką pietruszki.
      Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z sosem.
      Przed podaniem posypać parmezanem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *